BLOG

Kiáltvány a kézműves borért

Posted on 2014-01-03 16.39.08.

Évjáratbeszámoló 2013

Posted on 2013-11-07 11.54.13.

Az a jó a közösség építésben és egy közösséghez való tartozásban, hogy egymást motiváljuk a jobb munkára, és egymásnak tesszük egyre magasabbra a minőség és tisztaság képzeletbeli lécét.

A 2013-as év szürete

Posted on 2013-11-05 17.05.22.

220 liter juhfark színlé agyag korsóban való eresztésével lényegében készen vagyunk a 2013-as évvel.

Posted on 2013-03-06 19.11.45.

Borászati Lapok 1903 Május hó 24. 21. szám. 35-ik évfolyam

Posted on 2013-02-02 15.28.53.

Egy-egy archív írás ezernyi apró félmondatából rengeteget tudhatunk meg eleink észjárásáról. A mai hírben egy rövid pillantásig betekintést nyerünk abba, hogy valójában a rugóssága (a virágzáskor gyenge megtermékenyülő képességű) miatt mellőztek sok régi fajtát. Abba, hogy régen a Somlón azért a juhfark volt a fajták királynője és az olaszrizling népszerűségének elsősorban gazdasági okai voltak. A végére pedig megtudjuk, hogy a 19. században is divat volt a borok kozmetikázása.

1902. junius hó 15. 24. szám 34-ik évfolyam

Posted on 2013-01-29 14.00.15.

Legalább száz éve nincsen új probléma a magyar borvilágban. Ugyanazon démonokkal és tévhitekkel küzdünk ma 2013-ban mint 1902-ben.

Borászati Lapok 1902 január hó 26. 4. szám. 34-ik évfolyam

Posted on 2013-01-26 03.19.49.

Műfaját tekintve nehéz elhelyezni ezt a leletet. Visszatekintünk egy visszatekintő írásra. Kétszáz év távlatából arról olvasni, hogy majd egy emberöltőnyi időszak alatt hány jó és hány gyenge évjárat is volt akkoriban több mint pusztán történelmi tanulság. A mai egyik napról a másikra rohanó gazdaságukban is elgondolkodtató és hasznosítandó üzenet, hogy bizony a könnyebb évjáratokban kell megtermelni azt a többletet amikből a nehezebb évjáratokban is tudunk építkezni.

Borászati Lapok 1901

Posted on 2013-01-24 17.09.06.

Mondhatnánk, hogy szűkszavú a XX. század első évjárat beszámolója a Somlóról, de sajnos az egyetlen borvidéki jelentésből is minden kiderül. Bizony rossz ómennel indult az évszázad.

Borászati Lapok 1900 Bortermésünk és annak értékesítése

Posted on 2013-01-21 14.14.32.

A magyar bor kereskedelme és főleg exportja soha nem volt egy győzelmi menet. Minden korban megvolt a magyar bor sikeréhez minden lehetőség, de csak eredményeket csak ritkán és időlegesen tudtunk elérni. Tanulságos olvasmány, hogy az 19. század utolsó napjaiban ezt hogyan is látták.

Borászati Lapok 1900

Posted on 2013-01-13 22.17.42.

A 19. század utolsó évjáratába enged bepillantást Rupprecht Tassilo. A problémák amiket említ ma is időszeren. Érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért is nincs új a nap alatt.

Borászati Lapok 1899

Posted on 2013-01-11 14.29.20.

Az 1899-es évjáratból is csak két hír erejéig jut nekünk pár csepp, de a februári tudósítás mégis igencsak érdekes információt ad egyrészt a korabeli közsajtó tájékozatlanságáról és a borárakról.

Borászati Lapok 1898

Posted on 2013-01-10 17.32.23.

Kis kitérő és két szűkszavú évjárat után az 1898-as évjáratba kapunk betekintést.

Egy furmint viszontagságai

Posted on 2013-01-08 20.54.35.

A 2011-es évjáratban a furmintot is, minden más fajtánkat, egy jó pár éve több lépcsőben szüreteljük.

Borászati Lapok 1897

Posted on 2013-01-08 18.22.39.

A szűkszavú 1896-os borvidéki tudósítást az 1897-es évből egyetlen híradásával folytatjuk. De ez az egy hír mindenképpen üdítő. Nem mindennapos dolog a filoxéra korában lelkes és optimista beszámolóra lelni.

Borászati Lapok 1896

Posted on 2013-01-06 13.40.03.

Az 1894-es évjárat részletes áttekintése után az 1895 és 1896-os évjáratról keveset közölt a Borászati Lapok. De az egyik kérdés-felelt rovatból azért ismét kiderül, hogy mely fajták adták akkoriban a somlói bor gerincét.

Borászati lapok 1897 - Hogy állanak hegyiszőlőink?

Posted on 2012-12-31 23.32.22.

Írta: Baross Károly.

Borászati lapok 1897 - A borkóstolás

Posted on 2012-12-29 21.22.02.

1897. julius hó 18. 29. szám 29-ik évfolyam

Borászati Lapok 1894

Posted on 2012-12-27 14.16.04.

Az 1892-es évjáratba alaposabb betekintést kaptunk mint bármelyik száz évvel későbbibe. Az 1893-as évről egyelőre csak annyit tudunk, hogy az előző év peronoszpóra fertőzése mennyiségi veszteségeket okozott. Folytatásként néhány napon át az 1894-es évjárat beszámolókkal közöljük újra.

Borászati Füzetek 1892

Posted on 2012-12-22 14.02.33.

Hála a 120 évvel ezelőtti szaksajtónak és a korabeli bortermelőknek immáron a harmadik évjáratba kapunk részletes betekintés. Fontos hangsúlyozni, hogy hasonló részletességgel minden más borvidékről is publikált a korabeli sajtó ilyen rövid jelentéseket.

Borászati Füzetek 1891

Posted on 2012-12-19 14.54.16.

Az 1890-es somlói év részletes betekintője után egy kicsit szűkszavúbban, de azért sok érdekes részlettel bíró 1891-es beszámolók következnek.

Hogyan ültessük ojtványszőlőinket

Posted on 2012-12-15 20.23.59.

1895. márczius hó 1-én jelent meg egy átfogó cikk Engelbrecht Károlytól a Borászati Lapok 27. évfolyamának 10. számában. Az írás a "az elterjedtebb hazai szőlőfajták hasonnevei (synonymái)" című néhány hónappal ugyanebben a lapban megjelent cikk folytatása és kifejtése

Az elterjedtebb hazai szőlőfajták hasonnevei (synonymái)

Posted on 2012-12-15 00.13.56.

1894. december hó 16-án A Borászati Lapok 26. évfolyam 51. számában jelent meg Engelbrecht Károly tollából ez a rendkívül értékes és érdekes, mára alapvető forrássá nemesedett cikk:

Interjú az infórádiónak

Posted on 2012-12-10 18.57.45.

Az InfoRádió Hordóminta műsorában arról, hogy mennyire fontos és tanulságos megismerni a múltat.

Borászati Füzetek 1890

Posted on 2012-12-10 15.04.06.

Egy héten át ebben a folyamatosan bővülő írásban fogom összegyűjteni a Borászati Füzetek 1890-es évfolyamának Somlóval kapcsolatos rövidhíreket.

Borászati Füzetek 1869. Márczius III. füzet.

Posted on 2012-12-09 13.22.52.

Eladó szőlővesszők.

Borászati lapok 1884. november 20. 32. szám. XI. évfolyam.

Posted on 2012-12-07 01.13.31.

Szüreti tudósítások.

Borászati lapok 1884. április 30. 12.szám XI. évfolyam.

Posted on 2012-12-07 01.10.47.

Jegyzéke azon szőlőfajoknak, melyek Magyarország egyes borvidékei számára tenyésztésre a legalkalmasabbak és pedig a már megállapított borvidékek beosztása szerint:

Borászati lapok 1889 Deczember 28. XXI. évfolyam 52. szám

Posted on 2012-12-06 15.29.09.

Pápa, 1889. évi deczember hó 15-én. (Neubauer József tudósítása.)

Borászati lapok 1878. márczius 25.

Posted on 2012-12-05 15.31.11.

Egyesülésben rejlik az erő

Borászati lapok 1877. november 25.

Posted on 2012-12-03 18.42.36.

Borvidéki jelentések

Borászati lapok 1873 Június V. évfolyam. 7. füzet

Posted on 2012-12-03 15.47.30.

Nyilt levél Korizmics Lászlóhoz!

Borászati lapok 1873 Január V. évfolyam. 1. füzet

Posted on 2012-12-02 16.04.15.

Motto: Reform, Associatió, Munkafelosztás.

Borászati lapok 1880. január 10

Posted on 2012-12-01 20.56.56.

Szerkesztői üzenetek.

Borászati lapok 1884. január III. évjárat 1. füzet

Posted on 2012-11-30 14.41.21.

A Szőlő s tökéje ellenségeiről.

Borászati lapok 1884. január 10.

Posted on 2012-11-29 04.56.34.

Szőlészeti levelek - Neiger Sándor

Borászati lapok 1928. április 21.

Posted on 2012-11-28 13.29.06.

Somló vásárhely, Veszprém m. (Roller Kálmán tud.) Ápr. 14.

Borászati Füzetek 1869 Januar I. füzet

Posted on 2012-11-27 04.05.14.

Borászati Lapok 1888. október 13.

Posted on 2012-11-26 14.23.56.

A somlyóhegyi szőlőbirtokosok védekezése a filloxera ellen.

Borászati Lapok 1888 Szeptember 22

Posted on 2012-11-25 18.23.47.

A Borászati Lapok XX. évfolyamában a 38. számban, 1888 szeptember 22-én jelent meg ez hír.

Borászati Lapok 1869. Deczember

Posted on 2012-11-24 03.53.29.

Hegyünkön az általános szüret okt. 18-ára határoztatott. Szüret előtti szemlélőlésünk, mennyiség és minőség iránt még soha sem csalt meg bennünket úgy, mint ezúttal.

Borászati Lapok 1888 Május 12

Posted on 2012-11-21 01.21.24.

A hazánkban termelt és termelésre ajánlható nevezetesebb európai szölöfajok ismertetése

Borászati Lapok 1870 Október

Posted on 2012-11-20 21.49.56.

A Balaton melléke. [...] 3. Somlyó borvidéke.

Borászati Lapok 1936 Május 13

Posted on 2012-11-19 16.11.23.

Somló, a magyar vulkán (A szerzőnek f. hó 26-án elhangzott rádióelőadása.) írta: Schandl Károly dr. országgyűl. képv., ny. államtitkár

Borászati Lapok 1930 Szeptember 13

Posted on 2012-11-19 14.08.43.

Somlóvásárhely, Veszprém m. (Koller Kálmán tudósítása) Szept. 7.

Gondolatok a traminiről

Posted on 2012-03-12 19.55.31.

A Tramini manapság a magyar borfogyasztók félreértett fajtája, de írhatnám azt is, hogy egy meg nem értett zseni. Ahhoz a helyzethez tudnám leginkább hasonlítani, amikor egy komoly előadáson a híres professzor rózsaszín pólóban és kockás rövidnadrágban jelenik meg a pulpituson. Ember legyen a talpán, aki vissza tudja fojtani a mosolyát. A traminivel pont ez a helyzet. Hajlamosak vagyunk az első benyomás alapján ítéletet mondani róla, holott ennél komolyabb figyelmet érdemelne.

Vízválasztó - pincenapló VII

Posted on 2012-02-09 21.46.21.

Az előző pincenaplóban egy kicsit visszatekintettem az elmúlt tíz évre, és számot vetettem azzal, hogy honnan indultunk, és milyen úton jutottunk idáig. A 2011-es év számunkra leginkább arról szólt, hogy még egyszer átgondoljuk és átszámoljuk: hol tartunk, mik a céljaink, és merre induljunk tovább?

Gondolatok a hárslevelűről

Posted on 2011-11-25 12.45.53.

Van a hárslevelűben valami mesébe illő karakter. Kicsit olyan, mint egy legendás múltú arisztokrata család sarja, egy széplelkű hercegfiú, esetleg egy asszonyi szépségének teljében lévő királynő. Nemes és csodálatra méltó, ám valódi hatalom híján a tekintélyes mesebeli király árnyékában él, aki a mesemondó kedve szerint vagy a furmint, vagy az olaszrizling. A magyar bor történetéből nagyon hiányozna a hárslevelű, ezzel együtt sajnos nagy képzelőerőt kell mozgósítani az események olyan irányba kanyarításához, amelyben a hárslevelű a főhős.

A tizedik tavasz - Pincenapló VI.

Posted on 2011-05-18 11.31.13.

A metszés befejezése óta izgatottan várjuk, hogyan indul a 2011-es év: idén mitől lesz nehéz? A tavalyi hideg és özönvíz, valamint a korábbi évek jégveréssel, lisztharmattal és forrósággal színesített évei után idén vajon mit dob a gép? Bár nagyot alkotni akkor lehet, ha küzd az ember, minden követelőzés nélkül úgy érzem, hogy ránk férne végre egy kiszámítható év, egy békés évjárat. Nem sok ilyenben volt eddig részünk, talán megérdemelnénk.

Idén ismét megpróbáljuk - Pincenapló V.

Posted on 2011-02-22 20.37.48.

A tavalyi rendkívül nehéz év után egész télen azzal tréfálkoztunk magunk között, hogy történt, ami történt, jövőre azért megint megpróbáljuk. Hát így is lesz.

Szüret után - Pincenapló IV.

Posted on 2010-11-18 07.14.21.

Had kezdjem azzal, hogy egy olyan évjárat van mögöttünk amire sokáig emlékezni fogunk és amiről az unokáinknak is sztorizni fogunk. Ha ki kellene emelnem egyetlen jó dolgot a mögöttünk levő szőlészeti évből akkor a legelső amit mondanék az az, hogy jó túl lenni rajta. Meleggel és napsütéssel ennél szűkmarkúbb nem is lehetett volna az időjárás, csapadékban viszont rekordokat döntöttünk hónapról, hónapra. Kivételesen nagy kihívást jelentett a növényvédelem és rendkívül munkás volt a szüret is.

Vége a nyárnak - Pincenapló III.

Posted on 2010-09-11 20.40.37.

Akármennyire is furcsán hangzik egy kalandos fordulatoktól és váratlan eseményektől mentes nyár van mögöttünk. Nem volt mindent elpusztító jégverés mint tavaly, sem agresszív és megfékezhetetlen lisztharmat a trópusi gőzfürdőben mint 2008-ban, sem pedig bazaltolvasztó, száraz hőség mint 2007-ben.

Rügyfakadás - Pincenapló II.

Posted on 2010-05-03 10.31.47.

Márciusban ott hagytam abba a pincenaplónkat, hogy az új szőlészeti év kezdetén megint tele voltunk álmokkal és nagyra törő tervekkel. Így május elején már inkább arra kell koncentrálni, hogy az álmokat megvalósítsuk, és minden munka a terveinknek megfelelően menjen. Néha ez nem magától értetődő feladat, de eddig úgy néz ki, hogy jól indul az év.

Indul az év - Pincenapló I.

Posted on 2010-03-13 21.50.07.

A tavalyi évtől nagyon sokat vártunk. Végre kialakítottuk a nekünk jelenleg szimpatikus technológiát befejeztük a főpince felújítását és kialakítottuk a szőlőfeldolgozót, amibenckényelmesebben, tisztábban és gyorsabban tudunk dolgozni. A pincében rendre sorakoztak a hordók, mindenből pont elegendő. A 2009-es év volt az első olyan év amikor magabiztosak voltunk. A korábbi 6-8 év ugyanis minden volt, csak diadalmenet nem, de tavaly már jól ment minden. Aztán a jégverés az egyik napról, mit napról, percről a másikra elvette a magabiztosságunkat. Nemcsak az egész évi termés látszott veszni, hanem attól tartottunk, hogy évekre betegszabadságra küldi a jég az ültetvényt. Az álmok bátor szövéséből hirtelen kapcsoltunk át a válságkezelésre és a kármentésbe. Akkor még nem tudtam, hogy milyen sok korábbi döntésemet kell újra átgondolnom a jég miatt.

A termőhely avagy a terroir jelentősége

Posted on 2009-02-15 11.25.26.

Több mint valószínű, hogy ahány borászt, szőlészt, sommelier-t, borszakírót, tájékozottabb borivót kérdezünk meg, annyiféle választ fogunk kapni arra a kérdésre, hogy mi is az a terroir. Még ha nagyon kompromisszumkészen és konszenzust keresve állunk is a kérdéshez, nehéz – ha nem lehetetlen – olyan meghatározást adni, amibe ne lehetne ügyesen belekötni, és amit mindenki jó érzéssel aláírna. Ha pedig a nehezen megfogalmazható és igencsak tág fogalomként használt terroir jelentőségének és a minőségi borkészítésben játszott szerepének a kérdését vetjük fel, akkor szinte garantált a parázs vita. Ebben az eszmefuttatásban nem egy egyetemes és ki tudja hányadik meghatározásra teszek kísérletet, és nem is a megkérdőjelezhetetlen igazságot próbálom megfogalmazni, hanem inkább igyekszem összefoglalni a terroirral kapcsolatos véleményeket és konkrétumokat, felkínálva mindenkinek a lehetőséget, hogy kialakítsa saját véleményét, és keresse meg saját álláspontját a széles skálán.

A hozamkorlátozásról

Posted on 2009-01-23 01.24.11.

Egy döntés, ami már az ültetvényben meghatározza a készülő borok stílusát, karakterét. A fogalom egyszerűen megfogalmazva azt jelenti, hogy a gazda korlátozza az egyes tőkéken termő szőlő mennyiséget. Hogy ez a korlátozás jó-e avagy sem, és ha jó akkor milyen mértékben jó, arról nemcsak a szőlészek vitatkoznak maguk között, hanem a kérdés már a borfogyasztók körében is gyakran néha heves vita tárgyát képezi.