Somlói Apátsági Pince decoration leaf

barrels.jpgA pincészetünk története úgy kezdődött, hogy a Pannonhalmi Apátság pincéjében a szorgos szerzetesek szívesen láttak volna még néhány hordó jó somlai bort az addigiak mellé. Nem is számított ez akkoriban furcsaságnak, hiszen a Somló-hegy szőlőültetvényeinek jelentős része akkoriban egyházi kézben volt.

Hogy pontosan mikor készítették az első évjárat bort a pincében azt nem tudjuk, de a XVIII. század katonai térképein már fel van tüntetve valamilyen épület az öreg pince helyén, a jelenlegi épület az építészeti kutatások szerint valamikor az 1800-as évek elején került a pince fölé.

Az apátság a birtokot és a hozzá tartozó pincét egy bécsi családtól vásárolta meg, és az ő jó ízlésüknek köszönhetjük a jelenleg renoválás alatt álló, de rendkívül imponzás pinceépületet.

Az államosítás során a pincéhez addig tartozó 4 hektárnyi szőlőt feldarabolták, a pincét pedig néhány négyszögölnnyi szőlővel a bécsi gazdák addigi vincelléreinek, a Fazekas családnak adták.

s1.jpg2001-ben ettől a Fazekas családtól vásároltuk meg a pincét, és majd egy tucatnyi zsebkendőnyi telekből a jelenlegi 3 hektáros birtokot. A régi pincéhez tartozó kis szőlőt ugyan a Fazekas család szépen gondozta, de a 3 hektár túlnyomó része teljes újratelepítésre szorult.
Tiborral, az egykori vincellércsalád sarjával vágtuk a fejszénket ebbe a nagy vállalkozásba. Céljaink mit sem változtak az első naptól kezdve: folytatni szeretnénk azt a hagyományt, amit az apátság szerzetesei elkezdtek és a bécsi gazdák vittek tovább.

A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul.

A szőlőben a lehető legtöbb munkát kézzel végeznek el a szőlőmunkások, igyekezve minél nagyobb figyelmet fordítani az egyes tőkékre. A folyamatos jelenlétnek és figyelemnek köszönhetően a növényvédelmet a szükséges minimálisra korlátozzuk és kizárólag környezetbarát növényvédőszereket használunk. Ami a növényvédelmet illeti inkább az időzítésre, valamint a hozamkorlátozásnak köszönhetően a szőlőnövény természetes ellenállóképességére támaszkodunk és nem a mennyiségi vegyszeres kezelésre. Ebben a kérdésben természetesen a realitás és az időjárás olykor nagyobb úr a szándéknál és elveknél.

A szőlőt kizárólag a tökéletes érettség állapotában szüreteljük és szemelés, darálás után szükség szerint, de rendszerint egy napot áztatjuk. A kíméletes préseléssel (50-60%-os lékinyeréssel) kapott mustot fahordókban spontán módon, vagyis fajélesztők használata nélkül erjesztjük. Borainkat jellemzően egy évig tölgyfahordókban érleljük majd palackozzuk. A pince hordókészlete az 50 literestől a 2000 literesig terjed és évjárattól, valamint fajtától függően a kisebb vagy nagyobb hordókat használjuk.

A birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondozuk. A fő fajtáink a hárslevelű, furmint és a juhfark, belőlük úgy 4000 tőke van fajtáként. A fennmaradó területen tramini, olaszrizling és még vagy egy fél tucat egyébb kisérleti fajtát nevelünk.