2022-05-01

Borszőlőfajták területi adatai Magyarországon 2021

A Hegyközségek Nemzeti Tanács minden évben publikálja a magyar borvidékeken használt szőlőfajták területi adatait. A borvidékek adatait összegereblyéztük és egy egységes táblázatban összesítettük. Ugyanezt a táblázatot felraktam a Google Docsra is.Az alábbi táblázat széles és hosszú, az alján van vízszintes görgetősáv. A fejlécen a borvidékekre kattintva lehet igény szerint növekvő […]
2020-09-19

Szőlőfajták a Nagy-Somlói borvidéken

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa időnként publikálja a magyarországi borvidékeken termő szőlőfajták területi adatait. Egyszer 2010-ben mentettem le az akkori dokumentumot, és most érdekesnek tartottam a tíz év alatt végbement változásokat alaposabban megvizsgálni.A Nagy-Somlói borvidéken (Somló hegy, Ság hegy, Kis-Somlyó hegy) 10 év alatt 600 hektárról 556 hektárra csökkent a termő […]
2020-02-14

Az erjesztés kiskátéja

Ez a cikk 2015 Augusztusában jelent meg a magyar Gault&Millau egykori oldalán működő Művelt Alkoholista blogon. Sajnos az oldal azóta bezárt és az új Művelt Alkoholista blogra még nem sikerült átmenteni a tartalmat. A cikket megjelenése előtt a Bakó Ambrussal és a blog egyik szerzőjével átnéztük, ezért még sikerült a […]
2019-02-24

A Furmintról

Bevezetés – tárgyalás – befejezés. Ezt tanította a magyartanár hatodikban. Így ír fogalmazást a jó gyerek. Aztán jött Holczer József tanár úr, aki a pont – ellenpont kettősére épülő katarzisról mesélt magyar fakultáción. Azt már nem tudom, hogy az in medias res felütésről mikor tanultam, de egy biztos: A furmint […]
2018-01-24

Gondolatok a hárslevelűről

Van a hárslevelűben valami mesébe illő karakter. Kicsit olyan, mint egy legendás múltú arisztokrata család sarja, egy széplelkű hercegfiú, esetleg egy asszonyi szépségének teljében lévő királynő. Nemes és csodálatra méltó, ám valódi hatalom híján a tekintélyes mesebeli király árnyékában él, aki a mesemondó kedve szerint vagy a furmint, vagy az […]
2014-01-03

Kiáltvány a kézműves borért

A probléma A legszűkebb meghatározás szerint kézművességnek nevezzük a természetes eredetű alapanyagok emberi erővel és kézi szerszámokkal való feldolgozását. Ez a definíció ilyen szigorúan csak a prehisztorikus korban volt érvényes. Abban a korban, amikor az alapmesterségek még kialakulóban voltak, és mindenki a saját és családja szükségleteinek kielégítése céljából végzett munkát. […]
2013-11-07

Évjárat beszámoló 2013

Az a jó a közösség építésben és egy közösséghez való tartozásban, hogy egymást motiváljuk a jobb munkára, és egymásnak tesszük egyre magasabbra a minőség és tisztaság képzeletbeli lécét. A Bálint minapi beszámolóját olvasva arra gondoltam, hogy milyen jó annak, aki nemcsak szeret de tud is szépen, és jót írni. Ahogy […]
2013-11-05

A 2013-as év szürete

220 liter juhfark színlé agyag korsóban való eresztésével lényegében készen vagyunk a 2013-as évvel. Még úgy 30 ládányi hárslevelű van kinn, amivel aszúsodásra várunk. Ez talán150l hárslevelű must lesz, ha lesz. Ennyi kockázatot az eddigi eredmények után érdemes vállalni. Ma reggel összeszámoltuk, hogy hol is tartunk és a birtok eddigi […]
2009-02-15

A termőhely avagy a terroir jelentősége

Több mint valószínű, hogy ahány borászt, szőlészt, sommelier-t, borszakírót, tájékozottabb borivót kérdezünk meg, annyiféle választ fogunk kapni arra a kérdésre, hogy mi is az a terroir. Még ha nagyon kompromisszumkészen és konszenzust keresve állunk is a kérdéshez, nehéz – ha nem lehetetlen – olyan meghatározást adni, amibe ne lehetne ügyesen […]
Magyar