A 2013-as év szürete

220 liter juhfark színlé agyag korsóban való eresztésével lényegében készen vagyunk a 2013-as évvel.

Még úgy 30 ládányi hárslevelű van kinn, amivel aszúsodásra várunk. Ez talán150l hárslevelű must lesz, ha lesz. Ennyi kockázatot az eddigi eredmények után érdemes vállalni.

Ma reggel összeszámoltuk, hogy hol is tartunk és a birtok eddigi 13 szüretéből a legjobb eredményt tudhatjuk a pincében.

Az alkoholpotenciál és a maradékcukor a beavatkozásmentes technológiának köszönhetően még nyilván esetlegesek, de a sok éves tapaszt alapján valami ilyesmi borok várhatóak:

2200l juhfark 21.5 mustfokkal (13.5vv%  8-10g cukor)

220l juhfark 26 mustfokkal (14vv% – 60-100g cukor)

1000l furmint 20.1 mustfokkal (12.5vv% 3-5g cukor)

1000l olaszrizling 20.5 mustfokkal (13vv% 4-5g cukor)

1000l hárslevelű 20.7 mustfokkal (13vv% 8-10g cukor)

200l Hilla cuvée (hárs+juhfark+furmint) – 22 mustfokkal (13.5vv% 15g cukor)

500l tramini 21 mustfokkal (13vv% 10-12g cukor)

70l rajnai rizling 22 mustfokkal (13.5vv% 15g cukor)

30l sárgamuskotály 22 mustfokkal (13.5vv% 15g cukor)

Lényegében az elmúlt 50 napban folyamatosan szüreteltünk és préseltünk. Minden nap, minden hadrafogható tagja a csapatnak reggeltől estig odatette magát.

Az eddigi legnehezebb, de legbíztatóbb eredménnyel kecsegtető szüreten vagyunk túl. Augusztus eleje óta jópár nehéz döntést kellett meghoznunk. Egyrészt nem leveleztük le a fürtzónát, hogy a tűző nap ne tegyen kárt a szárazság miatt amúgy is nehezen érő szőlőben.

Szeptember végén a télies időjárásra való kilátással sem kezdtünk el éretlen szőlőt szüretelni. Túléltük az október eleji fagyveszélyes napokat amikor csak 2-3 fokon múlott, hogy véget ér az érési időszak. Napról napra, záporról, záporra vártuk és mértük az idegörlő lassúsággal érő szőlőt és néztük a tizedfokonként javuló mustfokokat. Voltak napok amikor vízízűnek tűnt a szőlő és voltak amikor kirobbanóan zamatos volt minden szem.

De hétről hétre egyre biztosabbak voltunk benne, hogy jó úton járunk. A szőlő cukortartalmát sikerült kordában tartani így a 2013-as borok már biztosan nem lesznek olyan alkoholosak mint néhány korábbi évjáratban. Ugyanakkor a must koncentrált és szárazanyagtartalomban gazdag lett. A kivételesen lassú érésnek köszönhetően nagyon izgalmas és összetet aromák tudtak kialakulni ki a szőlőben. A hűvös, párás reggelek megvédték a savakat és a szeles napos délutánok pedig a rothadást előzték meg.

Az idei év a környezettudatis szőlőművelés minta éve volt. Nagyon ritka hogy négy növényvédelmi körrel meg lehet úszni a nyarat. A virágzás után két rezes permetezés is elegendő volt a szőlőnek.

Magyar