Szőlőfajták a Nagy-Somlói borvidéken

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa időnként publikálja a magyarországi borvidékeken termő szőlőfajták területi adatait. Egyszer 2010-ben mentettem le az akkori dokumentumot, és most érdekesnek tartottam a tíz év alatt végbement változásokat alaposabban megvizsgálni.
A Nagy-Somlói borvidéken (Somló hegy, Ság hegy, Kis-Somlyó hegy) 10 év alatt 600 hektárról 556 hektárra csökkent a termő szőlőterület. Sajnos a Somló sem tudta megfordítani a régóta szomorúan megfigyelhető országos trendet. Fontos különbség ugyanakkor a balatoni régióval ellentétben, hogy a Somlón, a Ságon és a Kis-Somlyón nem a nyaralóingatlanok váltják fel a szőlőket, hanem az egyre idősödő gazdák vonják ki területeiket a szőlőkataszterből, kényelmi és gazdasági okokból. Vélhetőleg ezzel áll összefüggésben az, hogy tíz év alatt 60 hektárral csökkent a meghatározatlan fajtájú vagy vegyes fajtájú szőlőterület.

Érdekes, hogy bár az olaszrizling továbbra is a legnagyobb területen (147 hektáron) termő fajta, de tíz év alatt 15 hektárral csökkent az olaszrizling-ültetvények mérete. Az olaszrizling mint csökkenő területű fajta sorsában osztozik például a chardonnay is, amelyből 11 hektár helyett már csak 7 hektár terem a borvidéken.

Juhfark

Az elmúlt tíz év győztese minden kétségen felül a juhfark, ami immáron átlépte a 100 hektáros lélektani határt, és már 101 hektáron terem a 2010-es 93 hektárhoz képest. A fogyasztói igények, a piac egyértelmű jelzéseire reagált a borvidék. De vélhetőleg az olaszrizling kontójára növekedett a többi hagyományos somlói fajta is. A furmint, a hárslevelű és a tramini fajták is 4-6 hektárral több területen teremnek, mint tíz évvel korábban. Ezzel választ is kaphatnak azok, akik kételkedtek ezen fajták potenciálját illetően. A hagyományos fajtákon túl azonban szembeötlő a vörösbort adó kék fajták előretörése. A syrah, a kékfrankos, a cabernet sauvignon és franc szőlők területei 3 hektárról 14 hektárra nőttek. Ennek valószínű okai részben a balatoni vörösborok presztízsnövekedése, továbbá az, hogy több somlói vörösbor nagy piaci sikereket ért el az elmúlt évtizedben.

Sárfehér
A filoxéra előtti egyik legmeghatározóbb fajta a sárfehér, vagy más nevein öreg-sárfehér, nemes sárfehér somlói sárfehér is visszatérőben van a borvidékre.

A legérdekesebb változás ugyanakkor az, hogy a somlói termelők kísérletező kedvének köszönhetően tizenhét új fajta jelent meg az elmúlt tíz év során a borvidéken. Különösen izgalmas, hogy ezen tizenhat fajta többsége (11 fajta) olyan magyar, illetve ősi Kárpát-medencei szőlő, mint a gohér, a kéknyelű, a piros bakator, a csókaszőlő, a fekete járdovány, a fekete leányka, a kadarka és a mézes fehér. Ugyanakkor óvatos duhaj a somlói gazda, hiszen ezek az új fajták összesen alig négy hektáron teremnek. Vagyis egyelőre puhatolóznak a gazdák az új fajtákkal, és az idő meg a fogyasztók majd eldöntik, hogy ezen 16 fajtából melyek tudnak megmaradni a borvidéken.


Forrás:

Wikipédia: Nagy-Somlói borvidék

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

FajtaTerület hektárban (2010)Százalékos arány (2010)Terület hektárban (2020)Százalékos arány (2020)Változás hektárbanVáltozás %
Összesen599.70100.00%557.47100.00%-42.23-7.04%
Egyéb kék borszőlő1.560.26%1.40.25%-0.16-0.01%
Egyéb fehér borszőlő161.8526.99%99.7517.89%-62.10-9.10%
Olaszrizling162.8327.15%147.2326.41%-15.60-0.74%
Juhfark93.3815.56%10118.12%7.622.56%
Furmint72.9512.16%79.0414.18%6.092.02%
Hárslevelű30.675.11%35.066.29%4.391.18%
Tramini13.002.17%17.373.12%4.370.95%
Szürkebarát11.511.92%11.862.13%0.350.21%
Chardonnay11.031.84%7.031.26%-4.00-0.58%
Zenit6.721.12%5.841.05%-0.88-0.07%
Zeusz6.001.00%5.190.93%-0.81-0.07%
Rizlingszilváni4.720.79%3.970.71%-0.75-0.08%
Pinot blanc4.400.73%6.821.22%2.420.49%
Sauvignon blanc2.280.38%2.240.40%-0.040.02%
Ezerjó1.660.28%1.510.27%-0.15-0.01%
Sárfehér1.560.26%1.580.28%0.020.02%
Irsai Olivér1.410.23%3.70.66%2.290.43%
Chasselas0.910.15%1.010.18%0.100.03%
Sárga muskotály0.780.13%0.920.17%0.140.04%
Zalagyöngye0.740.12%0.070.01%-0.67-0.11%
Rajnai rizling0.620.10%1.110.20%0.490.10%
Korona0.580.10%0.710.13%0.130.03%
Bianca0.490.08%0.230.04%-0.26-0.04%
Zöld veltelini0.480.08%0.570.10%0.090.02%
Királyleányka0.410.07%0.870.16%0.460.09%
Kövérszőlő0.390.06%0.20.04%-0.19-0.02%
Csomorika0.360.06%0.360.06%0.000.00%
Cserszegi fűszeres0.350.06%1.030.18%0.680.12%
Ezerfürtű0.290.05%0.050.01%-0.24-0.04%
Leányka0.260.04%0.280.05%0.020.01%
Ottonel muskotály0.200.03%0.270.05%0.070.02%
Zéta0.100.02%0.10.02%0.000.00%
Lakhegyi mézes0.080.01%00.00%-0.08-0.01%
Pátria0.050.01%0.210.04%0.160.03%
Rozália0.050.01%0.010.00%-0.04-0.01%
Zengő0.040.01%00.00%-0.04-0.01%
Kékfrankos1.770.29%8.011.44%6.241.15%
Syrah1.290.21%4.20.75%2.910.54%
Cabernet Franc0.000%10.18%1.000.18%
Cabernet Sauvignon0.000%1.240.22%1.240.22%
Zweigelt0.640.11%0.640.11%0.000.00%
Merlot0.630.11%1.140.20%0.510.09%
Pinot noir0.360.06%0.410.07%0.050.01%
Kékoportó0.300.05%0.30.05%0.000.00%
Csókaszőlő0.000%0.060.01%0.060.01%
Fekete Járdovány0.000%0.060.01%0.060.01%
Fekete leányka0.000%0.060.01%0.060.01%
Generosa0.000%0.060.01%0.060.01%
Gohér0.000%0.110.02%0.110.02%
Járdovány0.000%0.010.00%0.010.00%
Kabar0.000%0.20.04%0.200.04%
Kadarka0.000%0.060.01%0.060.01%
Kéknyelű0.000%0.110.02%0.110.02%
Mézes0.000%0.010.00%0.010.00%
Nektár0.000%0.330.06%0.330.06%
Nero0.000%0.040.01%0.040.01%
Piros bakator0.000%0.090.02%0.090.02%
Piros tramini0.000%0.580.10%0.580.10%
Zöld szilváni0.000%0.110.02%0.110.02%
Magyar