Rólunk

Pincénk talán a Somló legrégebbi olyan műhelye ahol évszázadok óta évjáratról évjáratra bor készül.

Már az 1763–1787 közötti Első Katonai Felmérés térképén jelölték a pince épületét. Az 1789-ben készült vásárhelyi Somló-szőlőhegy 19. számú térképén pedig a maival lényegében megegyező területen, a 269-es helyrajzi számon látható az egykori szőlősbirtok. A térkép melléklete szerint ekkor Rumi József (1744–1807) rumi nemesember  birtokában volt a pince. A Rumi család az 1800-as évek második felében a bécsi Stern családnak adta el a pincét és a szőlőit. A Stern testvérektől aztán a Pannonhalmi Főapátság vette meg 1901-ben a Bécsi-szőlőnek is nevezett területet, kiegészítve ezzel a már 1811-ben vásárolt, Somogyinak nevezett ültetvényeiket.

Az államosításkor az apátsági szőlőt pár száz négyszögöles parcellákra osztották fel. A pincét és az alatta fekvő kicsiny ültetvényt az addigi vincellér családja, Fazekasék kapták meg. A Fazekas családtól vettük meg 2001-ben a pinceépületet, és az utána következő években több mint húsz helyrajzi számról vásároltuk egybe az egykori ültetvény területeit.

2001–2006 között a területeink nagy részét újratelepítettük, elsősorban furmint, juhfark és hárslevelű fajtákkal. Az államosítás előtt sok régi Kárpát-medencei fajta is termett a területeinken. Ezeknek a rekonstrukciója 2012-ben indult.
A pinceépület felújítása 2001 óta folyamatosan zajlik, ahogy az anyagi lehetőségeink megengedik. A szőlőfeldolgozó, a pincehelyiség, a palacktároló és a kóstolóterem 2014 óta teljesen készen van.

A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, az egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul.

A szőlőben a legnagyobb hangsúly a kézzel elvéhezhető munkán van. A folyamatos jelenlétnek és figyelemnek köszönhetően a növényvédelmet a szükséges minimálisra korlátozzuk, és kizárólag környezetbarát növényvédő szereket használunk. Ami a növényvédelmet illeti, inkább az időzítésre, valamint a hozamkorlátozásnak köszönhetően a szőlőnövény természetes ellenálló-képességére támaszkodunk.

2017 óta hivatalosan is organikus szertifikációval rendelkezünk.

A szőlőt a tökéletes érettség állapotában szüreteljük, és a feldolgozás után rendszerint egy napot áztatjuk. A kíméletes préseléssel (50-60%-os lékinyeréssel) kapott mustot fahordókban spontán módon, vagyis fajélesztők használata nélkül erjesztjük. Borainkat jellemzően egy évig tölgyfa hordókban érleljük, majd palackozzuk. A pince hordókészlete az 50 literestől a 2000 literesig terjed, és évjárattól, valamint fajtától függően a kisebb vagy nagyobb hordókat használjuk.

A birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondozunk. A fő fajtáink a hárslevelű, furmint és a juhfark, fajtánként úgy 4000 tőke terem. A fennmaradó területen pedig műélvezetből tramini, olaszrizling és megannyi ősi kárpát-medencei fajtákat művelünk.

Magyar