Rólunk

Pincénk talán a Somló legrégebbi olyan műhelye ahol évszázadok óta évjáratról évjáratra bor készül.

Már az 1763-1787 közötti  Első Katonai Felmérés térképén jelölték a pince épületét.  Az 1789-ben készült vásárhelyi Somló-szőlőhegy 19. számú térképén pedig a maival lényegében megegyező területen a 269-es helyrajzi számon látható az egykori szőlősbirtok.A térkép melléklete szerint ekkor Rumi József (1744 – 1807), rumi nemesember  birtokában volt a pince. A Rumi család az 1800-as évek második felében a bécsi Stern családnak adta el a pincét és a szőlőit. A Sturm-testvérektől aztán a Pannonhalmi főapátság vette meg 1901-ben a Bécsi-szőlőnek is nevezett területet, kiegészítve ezzel a már 1811-ben vásárolt, Somogyinak nevezett ültetvényeiket.

Az államosításkor az apátsági szőlőt párszáz négyszögeles parcellákra osztották fel. A pincét és az alatta fekvő kicsiny ültetvényt az addigi vincellér családja, Fazekasék kapták meg. A Fazekas családtól vettük meg  2001-ben a pinceépületet és az utána következő években több mint húsz helyrajzi számról vásároltuk egybe az egykori ültetvény területeit.

2001-2006 között a a területeink nagy részét újra telepítettük, elsősorban furmint, juhfark és hárslevelű fajtákkal. Az államosítás előtt sok régi kárpát-medencei fajta is termett a területeinket. Ezeknek a rekonstrukciója 2012-ben indult.
A pinceépület felújítása 2001 óta folyamatosan zajlik, ahogy az anyagi lehetőségeink megengedik. A szőlőfeldolgozó, pincehelység, palacktároló és kóstoló 2014 óta teljesen kész van.

 

A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul.

A szőlőben a legnagyobb hangsúly a kézzel elvéhezhető munkán van. A folyamatos jelenlétnek és figyelemnek köszönhetően a növényvédelmet a szükséges minimálisra korlátozzuk és kizárólag környezetbarát növényvédő szereket használunk. Ami a növényvédelmet illeti inkább az időzítésre, valamint a hozamkorlátozásnak köszönhetően a szőlőnövény természetes ellenálló-képességére támaszkodunk.

2017 óta hivatalosan is organikus szertifikációval rendelkezünk.

Szőlőt a tökéletes érettség állapotában szüreteljük és és a feldolgozás után rendszerint egy napot áztatjuk. A kíméletes préseléssel (50-60%-os lékinyeréssel) kapott mustot fahordókban spontán módon, vagyis fajélesztők használata nélkül erjesztjük. Borainkat jellemzően egy évig tölgyfahordókban érleljük majd palackozzuk. A pince hordókészlete az 50 literestől a 2000 literesig terjed és évjárattól, valamint fajtától függően a kisebb vagy nagyobb hordókat használjuk.

A birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondozunk. A fő fajtáink a hárslevelű, furmint és a juhfark, fajtánként úgy 4000 tőke terem. A fennmaradó területen pedig műélvezetből tramini, olaszrizling és megannyi ősi kárpát-medencei fajtákat művelünk.

 

Magyar