Boraink

2019

A bőséges májusi esőzéseket követően a virágzás után kissé szokatlan módon nem a lisztharmat-, hanem a peronoszpórafertőzés féken tartása adta fel a leckét, de sikerült kordában tartani a kórságot. A csapadékos tavaszt aszályos nyár követte, majd a szép és hosszú, napos és kellemes ősz adott nagy reményekre okot. A technológiánk alapját jelentő hozamkorlátozás ellenére rekordmennyiségű szőlőt szüreteltünk, amiből 8800 liter must került a hordókba, és öt év elteltével végre olyan érzésünk van, hogy a 2019-es évjárat a 2013-assal fog vetekedni.

2018

A 2018 az extrém meleg június miatt lesz emlékezetes. Nagyon egyszerre gyújtotta be a rakétáit minden fajta, és korábban soha nem látott gyorsan fejlődött a szőlő egész nyáron. Ez egyszerre volt biztató és aggasztó. De a megfelelő lombsátor-kialakítással, a talajtakaró növényzet megkímélésével sikerült egyenesbe hozni a szőlőt, és bár a szokásosnál korábban indult a szüret, és meglehetősen embert próbálóan egyszerre érett minden fajta, mégiscsak egy csodálatos évjárat indult útnak a pincében. Ennek egyik különlegessége, hogy végre sikerült mézes fehér, lisztes fehér és sárfehér szőlőt szüretelnünk az új telepítésekről. Így a furmint, a juhfark és a hárslevelű mellett már hatra nőtt az ősi Kárpát-medencei fajtáink száma.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukor mentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 2400 13,5 34,6 12,3 7,84

2017

A szőlő ebben az évben érezhetően rápihent az előző nyár brutális jégverésére. Az időjárás szinte tökéletes volt, de az extrém meleg nyári napok és a rapszodikus csapadékeloszlás azért okozott meglepetéseket. Minden szempontból egy jó évjáratként jegyeztük fel a 2017-est.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukor mentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 2400 13,5 26,6 10,6 6,7
Furmint 1500 13,5 25,2 9,1 6,2
Hárslevelű 1600 13,5 24,7 17,1 6,2
Olaszrizling 400 13,0 21,8 16,9 6,4
Tramini 400 13,0 21,8 16,9 6,4

2016

Az év meseszépen indult, jó időben virágzott a szőlő, kiegyensúlyozott volt a csapadék és a hőmérséklet is. Aztán július 13-án egy félelmetesen örvénylő zivatar éppen a Balaton-felvidék sávjában haladt el, és csúnya jégveréssel pusztította el a rendkívül ígéretes termés mintegy 60%-át. A jégverés másnapján kamillateával és rézalapú növényvédő szerrel próbáltuk a szőlő sérüléseit kezelni. De a terméssel együtt a szőlő lombozatát is csúnyán megrongálta a jég, így ami termés maradt, az is nagyon lassan és nehezen érett. A küzdelmeinket úgy 2300 liter megmentett must próbálta kárpótolni. Az évjárat érdekessége, hogy bár a szőlő tökéletesen érett volt szüretkor, mégis kivételesen alacsony alkoholpotenciállal bírt, így az évjárat borai szinte kivétel nélkül csontszárazak lettek.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukor mentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 1400 13,0 25,3 1 5,7
Furmint 700 12,0 23,1 1,4 5,4
Hárslevelű 600 12,5 24,2 5,2 6,1
Tramini 270 12,0 22,6 23,9 6,1

2015

Az előző nehéz évjárat után megérdemelt a szőlő egy tankönyvbe illően szép nyarat. Sem növényvédelmileg, sem más szempontból nem volt különösebb nehézségünk 2014 után. Azt már a nyár során éreztük, hogy a 2013-as csoda nem fog megismétlődni, de összességében elégedettek voltunk egész évben. Talán ha a szép őszt pár napos hét zárta volna le, akkor lett volna esélyünk még jobb alapanyaggal a pincébe költözni. Minden fajtából szép, tiszta száraz bort tudtunk ebben az évben készíteni, amelyek közül talán a tramini emelkedett ki a legjobban.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukor mentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 2100 14,0 25,7 2,8 6,6
Furmint 2300 13,5 22,8 2,9 6,1
Hárslevelű 1200 13,0 24,4 13,1 6,4
Olaszrizling 500 12,0 23 22,8 5,8
Tramini 530 13,0 25 8,4 6,4

2014

Ebben az évben megtanultuk értékelni a 2013-as év nagyszerűségét. A 2014-es év növényvédelmileg soha nem látott kihívások elé állított minket, és a hűvös ősz során már nagyon közel voltunk ahhoz, hogy teljesen elengedjük az évet. De végül is a szőlő egy része túlélte az özönvizet, és aszúsodással próbálta kárpótolni a küzdelmeinket. Szüret után úgy 2200 liter must indult erjedésnek a pincében, ami 40%-a volt a 2013-as hozamnak. Az évjárat borai később kimagaslóan jó minőségűnek bizonyultak. Rendkívül magas extrakt tartalommal, intenzív savakkal és némi maradék cukorral születtek meg a sok csapástól terhelt évjáratban.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukor mentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 1000 12,5 44,1 10,5 9,8
Furmint 520 12,5 35,9 4,6 8,9
Hárslevelű 520 12,5 34,2 1,9 8,4
Olaszrizling 500 12,0 31,6 3,4 8,6

2013

2013-ban semmilyen szempontból nem lehetett kifogásunk. Nagyon szép őszünk volt, kivételesen hosszúra nyúlt a szőlő érésének a legutolsó és legkritikusabb időszaka. A lassú és hűvös érés során megmaradtak az izgalmas savak és volt idő a komplexebb aromák kialakulására.A 2009-es jégverés és a 2010-es özönvíz év megtanított arra, hogy bármennyire is szép az eredmény, ha az amúgy is alacsony hozam nagy részét elviszi valami csapás akkor nehéz örülni annak a jónak amit hagy a természet. 2013-ban jól jött ki a lépés és annyi termésünk volt amennyire az ültetvényeinket beállítottuk metszéskor.A fogyasztót természetesen a bor mint végeredmény érdekli a legjobban, viszont a termelőnek nem mindegy, hogy milyen költséggel és mennyi izzadsággal éri el a kitűzött célt. 2013-ban a kevés csapadék kedvezett a növényvédelemnek. Négy kör permetezéssel meg tudtuk úszni az idényt. Kivételesen alacsony környezeti terhelést jelentett a 2013-as év. Ugyanakkor a szüret nagyon elhúzódott. Folyamatos nyomás alatt és sok kétely között szedtük napról-napra azokat a fürtöket amiket jónak tartottunk.
Összességében csak akkor lehetett volna jobb az év, ha a virágzáskor jobb idő lett volna és nyáron esett volna néha eső. Ennyi szépséghibával még így a kimagaslóan jó évjáratok közé tartozik a 2013-as. A juhfarknak különösen kedvezett az időjárás 2013-ban. Ismét a golyóállóságát bizonyította a fajta. Egyszerűen megbízható és jó. Nagyon szép példája annak, hogy mennyire meghálálja a szőlő a törődést. Egyre inkább meg vagyok győződve arról, hogy a Somlón a juhfarkra kell osztani a főszerepet.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukormentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 2500 13,5 25,6 10,8 6,8
Juhfark főbor 400 11,0 32,6 89 7,6
Furmint 1200 12,5 22,8 12,6 6,1
Hárslevelű 1100 12,0 24,3 20,1 7,2
Olaszrizling 800 12,5 23,3 14,8 6,8
Tramini 500 13,0 21,4 10,9 5,6
Hilla 650 12,0 26,5 35,3 6,5

2012

A száraz 2011-es évet egy még aszályosabb év követett. A talaj víztartalékai nagyon korán kimerültek és ez próbára tette a szőlőt is.

Az érési folyamatok nagyon lelassultak és néhány vágóban már augusztus derekén a télre készülődve kezdtek lehullani a levelek. Ezt az időjárást az olaszrizling és a juhfark viselte meg a legjobban. A hárslevelű és a tramini viszont példásan állt helyt.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukormentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 2100 13,5 23,2 1,9 6,1
Furmint 1000 13,5 23,7 2,9 5,6
Hárslevelű 1300 13,50 24,9 6,9 5,9
Olaszrizling 600 13,5 23,6 3,1 5,5
Tramini 400 13,0 20,6 2,4 5,4

2011

A 2010-es év feltöltötte a talaj víztartalékait. Így az aránylag aszályos évet minden komolyabb probléma nélkül vette a szőlő.

Az évjárat minden szempontból a jobbak közé tartozik. A szőlő pár héttel a vártnál korábban kezdett érni és így komoly játékteret adott nekünk borászati téren. Bőségesen tudtunk száraz bornak is és maradékcukros bornak is szüretelni.
A 2011-es évjárat kiemelkedő bora a furmint A magasabban fekvő bakművelésű furmint ültetvényben, kövesebb talajon szigorúbb hozamkorlátozással  (0.6kg/tőke) művelt  úgy másfél ezer tőke és az úgy 1kg/tőke hozamra beállított kordonos ugyancsak 1500 tőke furmint ebben az évben nagyjából 1500 liter mustot adott átlagban 20.3 magyar mustfokkal.
A fürtök kicsattanóan egészségesek és tökéletesen érettek voltak, töppedésnek vagy botritisznek ebben az évben nyoma sem volt.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukormentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 2000 13,0 27,3 21,9 8
Furmint 1400 14,0 23,3 11,5 6,1
Hárslevelű 1300 13,0 26,9 36 7,4
Olaszrizling 800 13 22,7 12,1 5,8
Tramini 500 13,0 23,8 10,3 5,5
Hilla 400 13,0 26 31,2 6,4

2010

A 2010-es egy sok áldozattal járó, nehéz évjárat volt. A jó vízelvezetésű ültetvényeken, gyors és hatékony növényvédelemmel, egy nagy adag szerencsével lehetett ebből az évből is jó borokat palackozni.

A Somló-hegyre jellemző 650-700mm éves csapadék helyett a mi ültetvényeinken 1050mm eső esett a szőlészeti év során. A kimagaslóan sok csapadékkal persze együtt járt a napsütéses órák alacsony száma.

A 2009-es jégverést még mindig szenvedő szőlőtőkék szinte maguk korlátozták le a várható termés mennyiségét. Ennek és az október vége felén áldásként érkező 10-15 viszonylag napos és meleg időnek köszönhetően mégis beérett szőlő. Minden fajtát 20-22 magyar mustfok környékén szüreteltünk.

Az évjárat borai az előzetes várakozással ellentétben nem karcos savúak. A 6-8 g/l savtartalom szinte mérsékeltnek is mondható somlói viszonylatban. Az évjárat különlegessége, hogy az élénk savérzet mellé minden borunknál 30g/l körüli cukormentes szárazanyagtartalom párosul. Vagyis töppedés és botritisz nélkül is sikerült koncentrált, tartalmas borokat palackozni úgy, hogy közben a maradékcukrot és az alkoholt a terveink szerint sikerült kordában tartani.

Fajta Palackszám Alkohol (vv%) Cukormentes extrakt (g/l) Maradék cukor (g/l) Sav (g/l)
Juhfark 1200 13,5 39,3 13,4 10,5
Furmint 750 13,0 32 5,3 8,0
Hárslevelű 900 13,0 30 17 7,6
Olaszrizling 500 14 30,2 5,4 6,1
Tramini 250 13,0 27,1 11,2 6,1
Hilla 300 13,0 31,4 18.9 7,9

2009

A szőlészeti év 2009-ben is ígéretesnek indult. Mind a rügyfakadás és a virágzás néhány héttel korábban zajlott le és ez a hosszú érési időszak lehetőségével kecsegtetett. A nyár eleje csapadékos volt aminek a száraz tél után csak örülni tudtunk. Ebben az évben a nyári esős időszak nem párosult trópusi hőséggel mint az előző évben, emiatt a lisztharmat és más fertőzések is kevesebb fejfájást okoztak és így kevesebb növényvédelemmel is át lehetett vészelni a nyarat. Ezen utóbbi ugyancsak kulcskérdés az érési folyamatok szempontjából.
Július 18-án viszont egyik percről a másikra az ígéretes évjárattal kapcsolatos várakozások szertefoszlottak és az ítéletnapi jégverés okozta károk csökkentésére kellett koncentráltunk. Szerencsére azonnal sikerült reagálni és a sérült szőlő gyakorlatilag órákon belül már megkapta a megfelelő gyógykezelést. A jégverést követő sorsdöntő hetekben száraz és napos idő volt ami beszárította a jég verte szőlőszemeket és megakadályozta a gombás fertőzésket. A jég nagy károkat okozott a szőlő lombozatában így sokáig kérdéses volt, hogy sérült “tüdővel” hogyan folytatódik a gyümölcs érése. Aggodalmainkat fokozta, hogy a korábbi éveknél hűvösebb ősz is lassította az érési folyamatokat. A szüret eredményei viszont azt mutatták, hogy bár a cukorfok elmarad a korábbi évjáratoktól a savak nagyon érett és friss formában maradtak meg a gyümölcsben.
Október elején kezdtük a szüretet és a Juhfark 23 mustfokkal került a hordókba, a sort a hárslevelű folytatta 22 mustfokkal és végül a furmint zárta a szüret vastagját 21 mustfokkal. A korábbi évjáratoknál némileg alacsonyabb alkoholtartalmú, kevesebb maradékcukorral bíró, de illatosabb, zamatosabb borra számítunk.

2008

A 2008-as év szőlészeti szempontból nagyon biztatóan kezdődött. A szokásosnál néhány héttel korábban ébredt föl a téli álmából az ültetvény és nemcsak a rügyfakadás volt korábban, de a virágzás is. Ez hosszabb vegetációs és így érési időszakot ígért. A nyár derekán viszont hatalmas mennyiségű csapadék esett és a füllesztő melegben és magas páratartalom inkább a lisztharmatnak és más gombás fertőzéseknek kedvezett. Ettől különösen az alacsony tőkéjű, gyalogművelésű furmint szenvedett sokat, de az egész ültetvényen sok munkát adott a növényvédelem. Hogy a baj ne járjon egyedül a juhfarkban egy kisebb jégzápor okozott némi kárt. Szerencsére a küzdelmes nyarat szép és napos ősz követte, a különösen kedvező időjárás főleg októberben volt biztató.
Az október közepétől fajtánként és teraszonként beindult szüret és november első hetére már a pince biztonságában volt az éves munka gyümölcse. Mindhárom fő fajtánál (juhfark, hárslevelű, furmint) sikerült átlagosan az ideálisnak mondható 22-24 mustfokkal szüretelni.
 
2008 Hilla
A Hilla harmadik évjárata készült el idén. Stílusában, tartalmában hű a korábbi évjáratokhoz, de a házasítás idejének megválasztásával és a hordómunka finomításával igyekeztünk újítani, fejlődni.

2008 Hárslevelű
A hárslevelű kötelező feladat a Somlón, mégis szerencsére tucatnyi megoldást kínál megannyi pince. 

2008 Tramini
A Somló bemutatása egy harsány, buja, szókimondó fajtával nem egyszerű feladat.Évek óta vártuk, hogy egyszer sikerüljön egy magas extraktartalmú, koncentrált, de élénk savakkal rendelkező Traminit tudjunk palackozni. Idén egy 200 literes hordónyi mennyiségben sikerült.

2007

2007 Hilla cuvée
Az új Hilla méltó folytatása a korábbi évjáratnak. A magasabb alkohol, cukor, savtartalom és extrakt mind tükrözi a 2007-es évjárat szélsőséges időjárását. Nagy kockázatot és áldozatokat vállaltunk azzal, hogy megvártuk a szőlő teljes érettségét, de az eredmény azt igazolta, hogy megérte. Ez a házasítás a birtok három fő fajtájából lett összeállítva. Alapvetően hárslevelűre épülő, juhfarkkal és furminttal kiegészített félédes bor.

2007 Hárslevelű
Alig 300 palack került letöltésre ugyanabból a hárslevelűből ami a Hilla gerincét is adja. A fajta és a stílus ebben a borban a Somló mineralitása és ásványossága mögé kerül és a gyümölcsösség is inkább az érettségről, vastagságról, olajosságról szól. A maga 16 fokos alkoholtartalmával és határozott savtartalmával mindenképpen egy tekintélyt parancsoló tétel.

2007 Juhfark
A pincészet első piacra kerülő évjárata a juhfark fajtából. Úgy 7 év keresgélés és kísérletezés után úgy érezzük, hogy sikerült megtalálnunk az egykoron elveszett utat ehhez a szerény fajtához, ami talán a legjobban képes bemutatni a Somlót. Nagyjából 1500 palack került letöltésre ebből a tételből, ami ebben az évben szárazra sikerült.

2006

2006 Hilla cuvée
A pincészetünk első piacra szánt tétele ez a bor. Hat év munka után úgy éreztük, hogy megtaláltuk a saját hangunkat és sikerült olyan somlói bort készíteni, ami méltó a borvidékhez.

Magyar