2021
A 2021-es évjárat sok kihívást hozott. A tavaszi hideg idő miatt a szőlő növényzetének fejlődése később kezdődött, mint általában. A virágzás némileg elcsúszott, de a szőlő jól alkalmazkodott és később behozta a lemaradást. Júniustól augusztusig a növekedés lendületet vett. A peronoszpóra vagy lisztharmat a jól időzített növényvédelem és a csekély csapadék miatt nem okozott komolyabb kihívást ebben az évben. Összességében 2021-ből nagyon komoly és izgalmas borok születtek.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 2300 | 14,0 | 24,0 | 3,9 | 5,6 |
Furmint | 1600 | 14,5 | 23,9 | 7,1 | 6,5 |
Hárslevelű | 1700 | 14,5 | 26,2 | 10,0 | 6,2 |
Tramini | 300 | 14,5 | 22,3 | 10,8 | 6,4 |
Olaszrizling | 600 | 14,5 | 25,9 | 10,9 | 6,6 |
2020
A 2020-as év kevés csapadékkal indult. Télen alig volt hó és eső. A a virágzás hűvös időben zajlott, ami némi bizonytalanságot hozott a várható termés mennyiségében. Az időjárás az egész szezonban viszonylag változékony volt, de legalább rendkívüli hőség elkerült minket ebben az évben. Az aszály a mennyiségi veszteségen túl nem okozott komolyabb kárt. Összességében a 2020 egy száraz de átlagos év volt.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 3500 | 13,5 | 31,5 | 2,1 | 7,2 |
Furmint | 1100 | 12,5 | 25,0 | 1,6 | 5,9 |
Hárslevelű | 1350 | 13,5 | 28,8 | 7,0 | 7,6 | Olaszrizling | 600 | 13,0 | 25,7 | 8,4 | 6,3 |
2019
A bőséges májusi esőzéseket követően a virágzás után kissé szokatlan módon nem a lisztharmat-, hanem a peronoszpórafertőzés féken tartása adta fel a leckét, de sikerült kordában tartani a kórságot. A csapadékos tavaszt aszályos nyár követte, majd a szép és hosszú, napos és kellemes ősz adott nagy reményekre okot. A technológiánk alapját jelentő hozamkorlátozás ellenére rekordmennyiségű szőlőt szüreteltünk, amiből 8800 liter must került a hordókba, és öt év elteltével végre olyan érzésünk van, hogy a 2019-es évjárat a 2013-assal fog vetekedni.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 3600 | 14,5 | 27,4 | 4,8 | 6,7 |
Furmint | 2100 | 13,5 | 26,4 | 7,4 | 7,0 |
Hárslevelű | 1700 | 14,0 | 27,9 | 11,2 | 7,0 | Olaszrizling | 600 | 13,5 | 25,1 | 11,9 | 5,9 |
2018
A 2018 az extrém meleg június miatt lesz emlékezetes. Nagyon egyszerre gyújtotta be a rakétáit minden fajta, és korábban soha nem látott gyorsan fejlődött a szőlő egész nyáron. Ez egyszerre volt biztató és aggasztó. De a megfelelő lombsátor-kialakítással, a talajtakaró növényzet megkímélésével sikerült egyenesbe hozni a szőlőt, és bár a szokásosnál korábban indult a szüret, és meglehetősen embert próbálóan egyszerre érett minden fajta, mégiscsak egy csodálatos évjárat indult útnak a pincében. Ennek egyik különlegessége, hogy végre sikerült mézes fehér, lisztes fehér és sárfehér szőlőt szüretelnünk az új telepítésekről. Így a furmint, a juhfark és a hárslevelű mellett már hatra nőtt az ősi Kárpát-medencei fajtáink száma.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 2400 | 13,5 | 34,6 | 12,3 | 7,84 |
Furmint | 2400 | 13,0 | 31.7 | 8,7 | 7,5 |
Hárslevelű | 960 | 13,5 | 27,7 | 15,0 | 6,5 |
Hárslevelű főbor | 340 | 11,0 | 49,6 | 122,5 | 9,98 |
Olaszrizling | 350 | 13,0 | 31,0 | 13,0 | 7,2 |
Tramini | 930 | 13,0 | 24,3 | 6,5 | 6,4 |
2017
A szőlő ebben az évben érezhetően rápihent az előző nyár brutális jégverésére. Az időjárás szinte tökéletes volt, de az extrém meleg nyári napok és a rapszodikus csapadékeloszlás azért okozott meglepetéseket. Minden szempontból egy jó évjáratként jegyeztük fel a 2017-est.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 2400 | 13,5 | 26,6 | 10,6 | 6,7 |
Furmint | 1500 | 13,5 | 25,2 | 9,1 | 6,2 |
Hárslevelű | 1600 | 13,5 | 24,7 | 17,1 | 6,2 |
Tramini | 300 | 13,0 | 21,8 | 16,9 | 6,4 |
Olaszrizling | 400 | 13,0 | 19,4 | 26,8 | 5,7 |
2016
Az év meseszépen indult, jó időben virágzott a szőlő, kiegyensúlyozott volt a csapadék és a hőmérséklet is. Aztán július 13-án egy félelmetesen örvénylő zivatar éppen a Balaton-felvidék sávjában haladt el, és csúnya jégveréssel pusztította el a rendkívül ígéretes termés mintegy 60%-át. A jégverés másnapján kamillateával és rézalapú növényvédő szerrel próbáltuk a szőlő sérüléseit kezelni. De a terméssel együtt a szőlő lombozatát is csúnyán megrongálta a jég, így ami termés maradt, az is nagyon lassan és nehezen érett. A küzdelmeinket úgy 2300 liter megmentett must próbálta kárpótolni. Az évjárat érdekessége, hogy bár a szőlő tökéletesen érett volt szüretkor, mégis kivételesen alacsony alkoholpotenciállal bírt, így az évjárat borai szinte kivétel nélkül csontszárazak lettek.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 1400 | 13,0 | 25,3 | 1 | 5,7 |
Furmint | 700 | 12,0 | 23,1 | 1,4 | 5,4 |
Hárslevelű | 600 | 12,5 | 24,2 | 5,2 | 6,1 |
Tramini | 270 | 12,0 | 22,6 | 23,9 | 6,1 |
2015
Az előző nehéz évjárat után megérdemelt a szőlő egy tankönyvbe illően szép nyarat. Sem növényvédelmileg, sem más szempontból nem volt különösebb nehézségünk 2014 után. Azt már a nyár során éreztük, hogy a 2013-as csoda nem fog megismétlődni, de összességében elégedettek voltunk egész évben. Talán ha a szép őszt pár napos hét zárta volna le, akkor lett volna esélyünk még jobb alapanyaggal a pincébe költözni. Minden fajtából szép, tiszta száraz bort tudtunk ebben az évben készíteni, amelyek közül talán a tramini emelkedett ki a legjobban.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 2100 | 14,0 | 25,7 | 2,8 | 6,6 |
Furmint | 2300 | 13,5 | 22,8 | 2,9 | 6,1 |
Hárslevelű | 1200 | 13,0 | 24,4 | 13,1 | 6,4 |
Olaszrizling | 500 | 12,0 | 23 | 22,8 | 5,8 |
Tramini | 530 | 13,0 | 25 | 8,4 | 6,4 |
2014
Ebben az évben megtanultuk értékelni a 2013-as év nagyszerűségét. A 2014-es év növényvédelmileg soha nem látott kihívások elé állított minket, és a hűvös ősz során már nagyon közel voltunk ahhoz, hogy teljesen elengedjük az évet. De végül is a szőlő egy része túlélte az özönvizet, és aszúsodással próbálta kárpótolni a küzdelmeinket. Szüret után úgy 2200 liter must indult erjedésnek a pincében, ami 40%-a volt a 2013-as hozamnak. Az évjárat borai később kimagaslóan jó minőségűnek bizonyultak. Rendkívül magas extrakt tartalommal, intenzív savakkal és némi maradék cukorral születtek meg a sok csapástól terhelt évjáratban.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 1000 | 12,5 | 44,1 | 10,5 | 9,8 |
Furmint | 520 | 12,5 | 35,9 | 4,6 | 8,9 |
Hárslevelű | 520 | 12,5 | 34,2 | 1,9 | 8,4 |
Olaszrizling | 500 | 12,0 | 31,6 | 3,4 | 8,6 |
2013
2013-ban semmilyen szempontból nem lehetett kifogásunk. Nagyon szép őszünk volt, kivételesen hosszúra nyúlt a szőlő érésének a legutolsó és legkritikusabb időszaka. A lassú és hűvös érés során megmaradtak az izgalmas savak és volt idő a komplexebb aromák kialakulására.A 2009-es jégverés és a 2010-es özönvíz év megtanított arra, hogy bármennyire is szép az eredmény, ha az amúgy is alacsony hozam nagy részét elviszi valami csapás akkor nehéz örülni annak a jónak amit hagy a természet. 2013-ban jól jött ki a lépés és annyi termésünk volt amennyire az ültetvényeinket beállítottuk metszéskor.A fogyasztót természetesen a bor mint végeredmény érdekli a legjobban, viszont a termelőnek nem mindegy, hogy milyen költséggel és mennyi izzadsággal éri el a kitűzött célt. 2013-ban a kevés csapadék kedvezett a növényvédelemnek. Négy kör permetezéssel meg tudtuk úszni az idényt. Kivételesen alacsony környezeti terhelést jelentett a 2013-as év. Ugyanakkor a szüret nagyon elhúzódott. Folyamatos nyomás alatt és sok kétely között szedtük napról-napra azokat a fürtöket amiket jónak tartottunk.
Összességében csak akkor lehetett volna jobb az év, ha a virágzáskor jobb idő lett volna és nyáron esett volna néha eső. Ennyi szépséghibával még így a kimagaslóan jó évjáratok közé tartozik a 2013-as. A juhfarknak különösen kedvezett az időjárás 2013-ban. Ismét a golyóállóságát bizonyította a fajta. Egyszerűen megbízható és jó. Nagyon szép példája annak, hogy mennyire meghálálja a szőlő a törődést. Egyre inkább meg vagyok győződve arról, hogy a Somlón a juhfarkra kell osztani a főszerepet.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 2500 | 13,5 | 25,6 | 10,8 | 6,8 |
Juhfark főbor | 400 | 11,0 | 32,6 | 89 | 7,6 |
Furmint | 1200 | 12,5 | 22,8 | 12,6 | 6,1 |
Hárslevelű | 1100 | 12,0 | 24,3 | 20,1 | 7,2 |
Olaszrizling | 800 | 12,5 | 23,3 | 14,8 | 6,8 |
Tramini | 500 | 13,0 | 21,4 | 10,9 | 5,6 |
Hilla | 650 | 12,0 | 26,5 | 35,3 | 6,5 |
2012
A száraz 2011-es évet egy még aszályosabb év követett. A talaj víztartalékai nagyon korán kimerültek és ez próbára tette a szőlőt is.
Az érési folyamatok nagyon lelassultak és néhány vágóban már augusztus derekén a télre készülődve kezdtek lehullani a levelek. Ezt az időjárást az olaszrizling és a juhfark viselte meg a legjobban. A hárslevelű és a tramini viszont példásan állt helyt.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 2100 | 13,5 | 23,2 | 1,9 | 6,1 |
Furmint | 1000 | 13,5 | 23,7 | 2,9 | 5,6 |
Hárslevelű | 1300 | 13,50 | 24,9 | 6,9 | 5,9 |
Olaszrizling | 600 | 13,5 | 23,6 | 3,1 | 5,5 |
Tramini | 400 | 13,0 | 20,6 | 2,4 | 5,4 |
2011
A 2010-es év feltöltötte a talaj víztartalékait. Így az aránylag aszályos évet minden komolyabb probléma nélkül vette a szőlő.
Az évjárat minden szempontból a jobbak közé tartozik. A szőlő pár héttel a vártnál korábban kezdett érni és így komoly játékteret adott nekünk borászati téren. Bőségesen tudtunk száraz bornak is és maradékcukros bornak is szüretelni.
A 2011-es évjárat kiemelkedő bora a furmint A magasabban fekvő bakművelésű furmint ültetvényben, kövesebb talajon szigorúbb hozamkorlátozással (0.6kg/tőke) művelt úgy másfél ezer tőke és az úgy 1kg/tőke hozamra beállított kordonos ugyancsak 1500 tőke furmint ebben az évben nagyjából 1500 liter mustot adott átlagban 20.3 magyar mustfokkal.
A fürtök kicsattanóan egészségesek és tökéletesen érettek voltak, töppedésnek vagy botritisznek ebben az évben nyoma sem volt.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 2000 | 13,0 | 27,3 | 21,9 | 8 |
Furmint | 1400 | 14,0 | 23,3 | 11,5 | 6,1 |
Hárslevelű | 1300 | 13,0 | 26,9 | 36 | 7,4 |
Olaszrizling | 800 | 13 | 22,7 | 12,1 | 5,8 |
Tramini | 500 | 13,0 | 23,8 | 10,3 | 5,5 |
Hilla | 400 | 13,0 | 26 | 31,2 | 6,4 |
2010
A 2010-es egy sok áldozattal járó, nehéz évjárat volt. A jó vízelvezetésű ültetvényeken, gyors és hatékony növényvédelemmel, egy nagy adag szerencsével lehetett ebből az évből is jó borokat palackozni.
A Somló-hegyre jellemző 650-700mm éves csapadék helyett a mi ültetvényeinken 1050mm eső esett a szőlészeti év során. A kimagaslóan sok csapadékkal persze együtt járt a napsütéses órák alacsony száma.
A 2009-es jégverést még mindig szenvedő szőlőtőkék szinte maguk korlátozták le a várható termés mennyiségét. Ennek és az október vége felén áldásként érkező 10-15 viszonylag napos és meleg időnek köszönhetően mégis beérett szőlő. Minden fajtát 20-22 magyar mustfok környékén szüreteltünk.
Az évjárat borai az előzetes várakozással ellentétben nem karcos savúak. A 6-8 g/l savtartalom szinte mérsékeltnek is mondható somlói viszonylatban. Az évjárat különlegessége, hogy az élénk savérzet mellé minden borunknál 30g/l körüli cukormentes szárazanyagtartalom párosul. Vagyis töppedés és botritisz nélkül is sikerült koncentrált, tartalmas borokat palackozni úgy, hogy közben a maradékcukrot és az alkoholt a terveink szerint sikerült kordában tartani.
Fajta | Palackszám | Alkohol (vv%) | Cukormentes extrakt (g/l) | Maradék cukor (g/l) | Sav (g/l) |
---|---|---|---|---|---|
Juhfark | 1200 | 13,5 | 39,3 | 13,4 | 10,5 |
Furmint | 750 | 13,0 | 32 | 5,3 | 8,0 |
Hárslevelű | 900 | 13,0 | 30 | 17 | 7,6 |
Olaszrizling | 500 | 14 | 30,2 | 5,4 | 6,1 |
Tramini | 250 | 13,0 | 27,1 | 11,2 | 6,1 |
Hilla | 300 | 13,0 | 31,4 | 18.9 | 7,9 |
2009
2008
A Hilla harmadik évjárata készült el idén. Stílusában, tartalmában hű a korábbi évjáratokhoz, de a házasítás idejének megválasztásával és a hordómunka finomításával igyekeztünk újítani, fejlődni.
2008 Hárslevelű
A hárslevelű kötelező feladat a Somlón, mégis szerencsére tucatnyi megoldást kínál megannyi pince.
2008 Tramini
A Somló bemutatása egy harsány, buja, szókimondó fajtával nem egyszerű feladat.Évek óta vártuk, hogy egyszer sikerüljön egy magas extraktartalmú, koncentrált, de élénk savakkal rendelkező Traminit tudjunk palackozni. Idén egy 200 literes hordónyi mennyiségben sikerült.
2007
2007 Hilla cuvée
Az új Hilla méltó folytatása a korábbi évjáratnak. A magasabb alkohol, cukor, savtartalom és extrakt mind tükrözi a 2007-es évjárat szélsőséges időjárását. Nagy kockázatot és áldozatokat vállaltunk azzal, hogy megvártuk a szőlő teljes érettségét, de az eredmény azt igazolta, hogy megérte. Ez a házasítás a birtok három fő fajtájából lett összeállítva. Alapvetően hárslevelűre épülő, juhfarkkal és furminttal kiegészített félédes bor.
2007 Hárslevelű
Alig 300 palack került letöltésre ugyanabból a hárslevelűből ami a Hilla gerincét is adja. A fajta és a stílus ebben a borban a Somló mineralitása és ásványossága mögé kerül és a gyümölcsösség is inkább az érettségről, vastagságról, olajosságról szól. A maga 16 fokos alkoholtartalmával és határozott savtartalmával mindenképpen egy tekintélyt parancsoló tétel.
2007 Juhfark
A pincészet első piacra kerülő évjárata a juhfark fajtából. Úgy 7 év keresgélés és kísérletezés után úgy érezzük, hogy sikerült megtalálnunk az egykoron elveszett utat ehhez a szerény fajtához, ami talán a legjobban képes bemutatni a Somlót. Nagyjából 1500 palack került letöltésre ebből a tételből, ami ebben az évben szárazra sikerült.
2006
2006 Hilla cuvée
A pincészetünk első piacra szánt tétele ez a bor. Hat év munka után úgy éreztük, hogy megtaláltuk a saját hangunkat és sikerült olyan somlói bort készíteni, ami méltó a borvidékhez.