A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa időnként publikálja a magyarországi borvidékeken termő szőlőfajták területi adatait. Egyszer 2010-ben mentettem le az akkori dokumentumot, és most érdekesnek tartottam a tíz év alatt végbement változásokat alaposabban megvizsgálni.
A Nagy-Somlói borvidéken (Somló hegy, Ság hegy, Kis-Somlyó hegy) 10 év alatt 600 hektárról 556 hektárra csökkent a termő szőlőterület. Sajnos a Somló sem tudta megfordítani a régóta szomorúan megfigyelhető országos trendet. Fontos különbség ugyanakkor a balatoni régióval ellentétben, hogy a Somlón, a Ságon és a Kis-Somlyón nem a nyaralóingatlanok váltják fel a szőlőket, hanem az egyre idősödő gazdák vonják ki területeiket a szőlőkataszterből, kényelmi és gazdasági okokból. Vélhetőleg ezzel áll összefüggésben az, hogy tíz év alatt 60 hektárral csökkent a meghatározatlan fajtájú vagy vegyes fajtájú szőlőterület.
Érdekes, hogy bár az olaszrizling továbbra is a legnagyobb területen (147 hektáron) termő fajta, de tíz év alatt 15 hektárral csökkent az olaszrizling-ültetvények mérete. Az olaszrizling mint csökkenő területű fajta sorsában osztozik például a chardonnay is, amelyből 11 hektár helyett már csak 7 hektár terem a borvidéken.
Az elmúlt tíz év győztese minden kétségen felül a juhfark, ami immáron átlépte a 100 hektáros lélektani határt, és már 101 hektáron terem a 2010-es 93 hektárhoz képest. A fogyasztói igények, a piac egyértelmű jelzéseire reagált a borvidék. De vélhetőleg az olaszrizling kontójára növekedett a többi hagyományos somlói fajta is. A furmint, a hárslevelű és a tramini fajták is 4-6 hektárral több területen teremnek, mint tíz évvel korábban. Ezzel választ is kaphatnak azok, akik kételkedtek ezen fajták potenciálját illetően. A hagyományos fajtákon túl azonban szembeötlő a vörösbort adó kék fajták előretörése. A syrah, a kékfrankos, a cabernet sauvignon és franc szőlők területei 3 hektárról 14 hektárra nőttek. Ennek valószínű okai részben a balatoni vörösborok presztízsnövekedése, továbbá az, hogy több somlói vörösbor nagy piaci sikereket ért el az elmúlt évtizedben.
A legérdekesebb változás ugyanakkor az, hogy a somlói termelők kísérletező kedvének köszönhetően tizenhét új fajta jelent meg az elmúlt tíz év során a borvidéken. Különösen izgalmas, hogy ezen tizenhat fajta többsége (11 fajta) olyan magyar, illetve ősi Kárpát-medencei szőlő, mint a gohér, a kéknyelű, a piros bakator, a csókaszőlő, a fekete járdovány, a fekete leányka, a kadarka és a mézes fehér. Ugyanakkor óvatos duhaj a somlói gazda, hiszen ezek az új fajták összesen alig négy hektáron teremnek. Vagyis egyelőre puhatolóznak a gazdák az új fajtákkal, és az idő meg a fogyasztók majd eldöntik, hogy ezen 16 fajtából melyek tudnak megmaradni a borvidéken.
Forrás:
Wikipédia: Nagy-Somlói borvidék
Fajta | Terület hektárban (2010) | Százalékos arány (2010) | Terület hektárban (2020) | Százalékos arány (2020) | Változás hektárban | Változás % |
---|---|---|---|---|---|---|
Összesen | 599.70 | 100.00% | 557.47 | 100.00% | -42.23 | -7.04% |
Egyéb kék borszőlő | 1.56 | 0.26% | 1.4 | 0.25% | -0.16 | -0.01% |
Egyéb fehér borszőlő | 161.85 | 26.99% | 99.75 | 17.89% | -62.10 | -9.10% |
Olaszrizling | 162.83 | 27.15% | 147.23 | 26.41% | -15.60 | -0.74% |
Juhfark | 93.38 | 15.56% | 101 | 18.12% | 7.62 | 2.56% |
Furmint | 72.95 | 12.16% | 79.04 | 14.18% | 6.09 | 2.02% |
Hárslevelű | 30.67 | 5.11% | 35.06 | 6.29% | 4.39 | 1.18% |
Tramini | 13.00 | 2.17% | 17.37 | 3.12% | 4.37 | 0.95% |
Szürkebarát | 11.51 | 1.92% | 11.86 | 2.13% | 0.35 | 0.21% |
Chardonnay | 11.03 | 1.84% | 7.03 | 1.26% | -4.00 | -0.58% |
Zenit | 6.72 | 1.12% | 5.84 | 1.05% | -0.88 | -0.07% |
Zeusz | 6.00 | 1.00% | 5.19 | 0.93% | -0.81 | -0.07% |
Rizlingszilváni | 4.72 | 0.79% | 3.97 | 0.71% | -0.75 | -0.08% |
Pinot blanc | 4.40 | 0.73% | 6.82 | 1.22% | 2.42 | 0.49% |
Sauvignon blanc | 2.28 | 0.38% | 2.24 | 0.40% | -0.04 | 0.02% |
Ezerjó | 1.66 | 0.28% | 1.51 | 0.27% | -0.15 | -0.01% |
Sárfehér | 1.56 | 0.26% | 1.58 | 0.28% | 0.02 | 0.02% |
Irsai Olivér | 1.41 | 0.23% | 3.7 | 0.66% | 2.29 | 0.43% |
Chasselas | 0.91 | 0.15% | 1.01 | 0.18% | 0.10 | 0.03% |
Sárga muskotály | 0.78 | 0.13% | 0.92 | 0.17% | 0.14 | 0.04% |
Zalagyöngye | 0.74 | 0.12% | 0.07 | 0.01% | -0.67 | -0.11% |
Rajnai rizling | 0.62 | 0.10% | 1.11 | 0.20% | 0.49 | 0.10% |
Korona | 0.58 | 0.10% | 0.71 | 0.13% | 0.13 | 0.03% |
Bianca | 0.49 | 0.08% | 0.23 | 0.04% | -0.26 | -0.04% |
Zöld veltelini | 0.48 | 0.08% | 0.57 | 0.10% | 0.09 | 0.02% |
Királyleányka | 0.41 | 0.07% | 0.87 | 0.16% | 0.46 | 0.09% |
Kövérszőlő | 0.39 | 0.06% | 0.2 | 0.04% | -0.19 | -0.02% |
Csomorika | 0.36 | 0.06% | 0.36 | 0.06% | 0.00 | 0.00% |
Cserszegi fűszeres | 0.35 | 0.06% | 1.03 | 0.18% | 0.68 | 0.12% |
Ezerfürtű | 0.29 | 0.05% | 0.05 | 0.01% | -0.24 | -0.04% |
Leányka | 0.26 | 0.04% | 0.28 | 0.05% | 0.02 | 0.01% |
Ottonel muskotály | 0.20 | 0.03% | 0.27 | 0.05% | 0.07 | 0.02% |
Zéta | 0.10 | 0.02% | 0.1 | 0.02% | 0.00 | 0.00% |
Lakhegyi mézes | 0.08 | 0.01% | 0 | 0.00% | -0.08 | -0.01% |
Pátria | 0.05 | 0.01% | 0.21 | 0.04% | 0.16 | 0.03% |
Rozália | 0.05 | 0.01% | 0.01 | 0.00% | -0.04 | -0.01% |
Zengő | 0.04 | 0.01% | 0 | 0.00% | -0.04 | -0.01% |
Kékfrankos | 1.77 | 0.29% | 8.01 | 1.44% | 6.24 | 1.15% |
Syrah | 1.29 | 0.21% | 4.2 | 0.75% | 2.91 | 0.54% |
Cabernet Franc | 0.00 | 0% | 1 | 0.18% | 1.00 | 0.18% |
Cabernet Sauvignon | 0.00 | 0% | 1.24 | 0.22% | 1.24 | 0.22% |
Zweigelt | 0.64 | 0.11% | 0.64 | 0.11% | 0.00 | 0.00% |
Merlot | 0.63 | 0.11% | 1.14 | 0.20% | 0.51 | 0.09% |
Pinot noir | 0.36 | 0.06% | 0.41 | 0.07% | 0.05 | 0.01% |
Kékoportó | 0.30 | 0.05% | 0.3 | 0.05% | 0.00 | 0.00% |
Csókaszőlő | 0.00 | 0% | 0.06 | 0.01% | 0.06 | 0.01% |
Fekete Járdovány | 0.00 | 0% | 0.06 | 0.01% | 0.06 | 0.01% |
Fekete leányka | 0.00 | 0% | 0.06 | 0.01% | 0.06 | 0.01% |
Generosa | 0.00 | 0% | 0.06 | 0.01% | 0.06 | 0.01% |
Gohér | 0.00 | 0% | 0.11 | 0.02% | 0.11 | 0.02% |
Járdovány | 0.00 | 0% | 0.01 | 0.00% | 0.01 | 0.00% |
Kabar | 0.00 | 0% | 0.2 | 0.04% | 0.20 | 0.04% |
Kadarka | 0.00 | 0% | 0.06 | 0.01% | 0.06 | 0.01% |
Kéknyelű | 0.00 | 0% | 0.11 | 0.02% | 0.11 | 0.02% |
Mézes | 0.00 | 0% | 0.01 | 0.00% | 0.01 | 0.00% |
Nektár | 0.00 | 0% | 0.33 | 0.06% | 0.33 | 0.06% |
Nero | 0.00 | 0% | 0.04 | 0.01% | 0.04 | 0.01% |
Piros bakator | 0.00 | 0% | 0.09 | 0.02% | 0.09 | 0.02% |
Piros tramini | 0.00 | 0% | 0.58 | 0.10% | 0.58 | 0.10% |
Zöld szilváni | 0.00 | 0% | 0.11 | 0.02% | 0.11 | 0.02% |